lauantai 26. heinäkuuta 2014

Miten viilennän omia kanejani

Joo, joo nyt joku kuiteski sanoo et matkin tätä blogia... Kuitenkin olin ajatellut kirjata tämän postauksen jo ennen, kuin kyseinen blogi kerkesi sen kirjoittaa. Siirin tekemä postaus oli hyvä ja kattava, ja kertoi miten kaneja voi kuumalla viilentää, mutta minä ajattelin kertoa, millaisia kaikkia viilennyskeinoja meillä on.. Toivottavasti "matkiminen" ei haittaa lukijoita, erityisesti Siiriä :)


Mutta nyt asiaan. Nyt on ihan sikakuuma ja aurinko porottaa miltei yötäpäivää (noeiihan:D). Auringossa oleva lämpömittarimme näyttää jopa 40 astetta, tosin ihan niiiin kuuma ei taida olla, vaikka siltä tuntuskin. Ihan omat olkapäät ja kasvot ovat palaneet, vaikken kummemmin auringossa oo viihtynykkää.
Mietitäämpä, et jos ihmisillä on jo kuuma, niin millainen olo on kanilla, jolla saattaa olla hyvinkin paksu turkki yllään. Toki voi ajella turkin pois, mutta kuitenkin. Ajattelin kertoa millaisia keinoja mä käytän, että kaneilla olis vilposempi olla, näillä helteillä.
Monet sanovat, ettei kania saa kastella, koska se sairastuu helposti flunssaan jne. Mutta näin kuumalla ilmalla en usko kanin sairastuvan, jos hiukan kanin turkkia ja korvia kosteuttaa viileällä vedellä. Kunhan kanin korvien sisään ei mene vettä. Minä itse kastelen sumutin pullolla, osaa kaneista. Kani joka juoksee pulloa karkuun, on turha kastella, sillä turha juokseminen stressaa ja hiostuttaa kania. Sitten voi kokeilla kastella kättä ja märällä kädellä silitellä kania. Mutta meillä Bella on esimerkiksi mielellään "suihkussa".
 ^kanin märkä turkki
 Jonkun lakanan, filtin tai peiton voi kastella kylmällä vedellä, ja pistää kanin häkin päälle, sillä se viilentää häkin lämpötilaa. Myös pyyhkeitä voi kastella ja laittaa häkkiin, sillä jotkut kanit voivat tykätä maata niiden päällä.
 Tuulettimesta on ristiriitaista tietoa. Minä itse uskallan kyllä pitää tuuletinta päällä, ja kun kaneilla on tarpeeksi suojaisa paikka, se voi halutessaan mennä suojaan tuulelta. Meillä tosin istutaan tuulettimen vieressä mielellään. Tietenkään en pidä tuuletinta täysillä vaan yleensä ykkösvaihtoehdolla. Kyllähän ulkonakin joskus tuulee.
 Jäiset pullot ja kanisterit sunmuut ovat oiva keino viilentää oloa. Myös kylmäkallet käyvät tähän hommaan. Tuollainen vesikannu, joka on kuvassa, on meillä kallejen lisäksi paras mahdollinen. Pysyy jäässä miltei koko päivän, ja hohkaa kylmää ympärilleen.
 Varjopaikka auringolta on tärkeää. Siihen käy peitot, mökit, levyt kaikki mitkä tekevät varjoa.
 Hiekka on usein viileää, jos se ei ole auringonpaisteessa, joten se on hyvä viilennyskeino. Mä myös kastelen hiekkaa, jolloin se on vielä viileämpää.
 Kaikennäköiset varjossa olevat kivet ja laatat ovat myös olleet aika tehokkaita.

Kunhan vain muistaa, että kanilla on aina varjopaikka ja vettä tarjolla, on ok. Tärkeää olisi saada näistä edes yksi viilennystapa, mutta useampi parempi. Meillä kanit saavat varjoa, märät filtit, jääpullot ja muitakin satunnaisesti.

Mä myös kastelen kanien tuoreruokia vedellä ja tarjoan vetisiä ruokia, jotta kanit varmasti saisi nestettä paljon. 

Olemma rakentamassa kanilaa ulos, navettaan. Tänään saimme verkkoa ja kohta alamme rakentaa kerroshäkkiä, ja muitakin. Navetassa on onneksi vilponen, niin kaneille tulee hyvät olot. Ensimmäiset häkit kun valmistuu, Bella on ensimmäinen muuttaja. :) 

Toivottavasti postauksesta oli apua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonyymit olkaahan kiltisti, jotta kommentointi lupa säilyy teilläkin!