torstai 3. joulukuuta 2015

Kanien murrosikä

Minulta toivottiin postausta kanien murkkuiästä. Ajattelin ensin tehdä videon, mutta kanilassa on tällä hetkellä sellainen kaaos, että se ei oikein onnistu. Tämä aihe on oikein mielenkiintoinen ja minun on suht. helppo siitä tehdä postaus. Itselleni on osunut useampi murkkukani, osalla vähän helpompi ja toiset kunnon kiukkupusseja.

On aika hienoa, miten paljon enemmän ihmiset tietävät nykyään kanien murrosiästä, silti kaikki eivät tiedä. Minusta kasvattajien ja tietokirjojen pitäisi kertoa, että kaneille saattaa tulla murrosikä, ja sitä ei kannata pelästyä. 
Ensimmäisellä kanillani Myrskyllä ei ollut murkkuikää, eikä Elmerilläkään ainakaan mitään pahempaa. Mutta ostin sitten Bellan, kun se oli n. 5kk ikäinen. Pari ekaa viikkoa kani oli melko arka, mutta sitten se alkoi käydä päälle. Syliin ei saanut millään, ja se saattoi purra ihan milloin vain. Tässä vaiheessa olin niin pettynyt kanivalintaan, ja ajattelin, ettei tästä tule mitään. Päivä päivältä se oli vaan äksympi. Kuitenkin parin kuukauden kiukuttelun ja oman opettelemisen jälkeen kani rauhottui, ja nykyäänhän Bella on meidän rennoin sylikani!
Bellan rauhoittumisen jälkeen luin paljon kaneista, ja sain selityksen Bellan äksyilyille. Sillähän oli murkkuikä! Siitä lähtien olen osannut varautua nuorien kanien kohdalla tähän. Minusta kuitenkin tästä olisi hyvä tietää jo ennen ensimmäisen kanin ostoa.

Nikitalla oli ehkä pieni murrosikä, mutta pahin mulla on ollut Åsa. Sille on jäänyt murkku vähän päälle, eikä loppua näy. Onneksi olen oppinut toimimaan sen kanssa niin, että en saa joka kerta hampaasta.

Mutta voisin kertoa hiukan murrosiästä teille! Kaikille kaneille sitä ei tule lainkaan, mutta jotkut kanit saavat sen hyvin voimakkaana. Se on meillä alkanut siinä 5-10 kuukauden iässä, ja loppunut siinä kun kani on täyttänyt vuoden. Kani voi murrosiässä olla hyvinkin äksy, ja yrittää purra kokoajan. Ihmisen läsnäolo ei kiinnosta ja se yritetään ajaa pois reviiriltä. Varsinkin urokset, mutta myös jotkin naaraat saattavat alkaa pissailemaan, eli "ruikkimaan" enemmän. Sillä tavoin ne merkkailevat paikkoja, mutta myös leuan hierominen tavaroihin on merkkailua.

Murrosikäisen kanin kanssa pitää olla kärsivällinen, eikä sitä kannata turhaan ärsyttää. Esimerkiksi jos kani ei pidä siitä, että siivoat sen häkkiä ja hyökkii harjan kimppuun, kannattaa kani sulkea vaikka kantokoppaan sen ajaksi. Käsitellä sitä kania silti tarvitsee, tykkäsi se siitä tai ei.

Itselläni on siis tällä hetkellä kaksi nuorempaa kania, ja odottelen tuleeko niille murkkua vai ei. Fionalla on jo pieniä asioita, joista voisi sanoa murrosiän alkaneen. Se ei esimerkiksi ole niin sylipupu, mitä Valtsu vielä on.

Toivottavasti tykkäsitte tästä postauksesta :) Onko sun kanilla ollut murkkuikä? Kerro millanen se oli sillon!

14 kommenttia:

 1. Meidän kanilla oli murrosikä. Se merkkaili ja saatto se vähän äksy olla, en enää muista paljon siitä ajasta. Onhan siitä jo suunnilleen kaksi vuotta. :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ei teillä varmaan sitten niin paha murkku ollut, koska ei pahemmin ole mieleen jäänyt! :)

   Poista
 2. Onneksi mun kaneilla ei kummallakaan oo ollu kummepia murkkuiluja! :D
  Kiva, ja varmasti hyödyllinen postaus kania hankkivalle. :)

  VastaaPoista
 3. Mun kanilla on just nyt murkkuikä meneillään ja on mun eka kani. Nykyään netistä kyl löytyy jo aikas hyvin tietoa jos sitä vain jaksaa/viitsii ettiä ja ainakin mää olin ihan hyvin tietoinen kanien murrosiästä jo ennen hankintaa. mut siis mun kluppa naaras merkkailee sängylle joten pidän sängyn päällä kumista suojaa ja pientä puremistaki on alkanu esiintyyn ja täähän on siis vasta kolmenkuukauden ikänen et saa ähä mitä jatkossa. :D mut tosi hyvä postaus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nykyäänhän netistä löytyy hyvin vastaus. Mutta kuitenkin on vieläkin ihmisiä, jotka ei oo kuullukaan kanien murkkuiästä! Zemppiä sulle pikkupupun kanssa :)

   Poista
 4. Tämä oli kyllä varmasti monelle hyödyllinen postaus! Itsekin kokenut pari murkkukania ja ehdottomasti Mindy on nyt pahin :'D Vielä ku se asuu vapaaana huoneessa, niin aina saa varoa jalkoja hyökkäyksiltä ja purtemilta. Tässäkin istusteken koneella jalat penkillä, ettei pikkuneiti tule napostelemaan mun jalkoja!

  VastaaPoista
 5. Mun kanilla on tällä hetkellä murkkuikä D: Se papanan määrä mitä se tekee häkin ulkopuolelle. Sit se pitää ihmeellistä ääntä KOKOAJAN...yhh rasittavaa :D

  VastaaPoista
 6. Tiedän että tää on vanha postaus, mutta ihmettelen mun mun kani ei oikeen anna ottaa ollenkaan syliin. Yhtenä päivänä se voi olla ihan kiltti mutta toisena saatta vähän näykkäistä ja ei tahdo kannettavaksi/syliin. Se ei ole kyllä niin pahan kuuloinen kun sun kaneilla, mutta mun kani on vasta alle 4kk ikäinen!

  VastaaPoista
 7. Kanillani on ilmeisesti siis murkkuikä! Se täytti helmikuussa vuoden, eli taitaa olla siinä vähän myöhässä?:D Mutta hyppii koko ajan sänkyyn ja ihan kuin kiusatakseen ruikkii sinne, ostin sänkyyn siksi suihkuverhon päiväpeitoksi :D hieroo myös leukaansa minuun ja sängyn runkoon sekä murisee inisevällä äänellä jos yritän ottaa sen syliin tai harjata sen turkkia. Toivottavasti menee pian ohi :'D

  VastaaPoista
 8. mun kani on uros kääpiökani ja se on noin 1v vähän yli ja se ei pure pissi tms joten sillä ei ainakaan vielä ole tullut murkkuikää ja tuntuu että ei tulisikaan?

  VastaaPoista
 9. Mun kani on ruvennu virtsailee ympäri mun huonetta ja kun sil on seuraa niin se kurnuttaa se on naaras!

  VastaaPoista

Anonyymit olkaahan kiltisti, jotta kommentointi lupa säilyy teilläkin!