sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kanille poikasia? - Mielipidepostaus

Seuraavien viikkojen aikana teillä on mahdollisuus päästä lukemaan mielipidepostauksia eri aiheista! Olemme päättäneet isomman kaniblogaajaporukan kanssa tehdä sarjan erilaisia kaneihin liittyviä mielipidetekstejä. Tämä postaus oli sarjan toinen, edellinen oli blogissa Melkein maalissa! ja seuraava postaus julkaistaan blogissa Bunny Life! . Laitan linkin jokaiseen tulevaan postaukseen, sitä mukaa kun ne julkaistaan.
Tässä linkit nyt julkastuihin postauksiin:
 Miksi kanille pitäisi teettää poikaset? Millaiselle kanille ei voi teettää poikasia? Miksi poikasten tekoa kannattaa harkita useamman kerran? Mikä on hyvä syy tehdä poikaset?Näihin kysymyksiin pyrin antamaan tässä postauksessa oman mielipiteeni asiasta. Huomaathan, että jokainen ihminen voi olla eri mieltä asioista, mutta painotankin sitä, että kyseessä ovat minun mielipiteeni.
Millaiselle kanille voi tehdä poikaset?

Kaikki naaraat eivät sovi emoiksi, eikä kaikki urokset poikueiden isiksi. Onkin tärkeää katsoa, että kummallakin olisi hyvä luonne, rakenne ja, että ulkonäkö miellyttää sinua. Naaraan tulisi olla terve ja olisi hyvä, että sen lihasmassa olisi ok. Myös suvun sairaukset kuten hammasviat olisi hyvä selvittää. On hyvä valita vanhemmiksi kanit, joista luultavimmin syntyy sitä mitä etsit.

Miksi? Mikä on hyvä syy teettää poikaset? 

Minun mielestä poikue ei ole turha, jos teettää sen itselleen. Jos poikue on omasta mielestä hyödyllinen, siitä on itselle hyötyä ja pystyy pitämään koko poikueen itsellään.  On monia jalostustavoitteita, yhtä monta kuin on kasvattajiakin. Jotkut kasvattavat kaneja esteille, joku hakee tiettyä väriä, jollekin jonkun rodun jalostus on tärkeää!

Lemmikkipoikuekin on hyvä tavoite, JOS poikaset ovat 100% sinulle itsellesi. Minusta kaneja ei kuulu tehdä myyntiin, sillä niitä on torit ja Facebook -palstat täynnä valmiiksi. Ole siis valmis pitämään poikaset itselläsi, jos niitä teetät.

Rotupoikuetta suunnitellessa kannattaa miettiä onko sinun lemmikilläsi mitään annettavaa rodulle. Kasvatuksen alkuvaiheessa kannattaa ostaa kanit jotka ovat jo hyviä valmiiksi, siitä on helpompi jatkaa.

Kaikille kaneille ei tarvitse poikasia teettää! Ne eivät häviä siinä mitään. Niiden ei tarvitse hoitaa poikasia, ja elävät varmasti tyytyväisen elämän ilman niitäkin. Poikasten hoito rasittaa kovasti emoa, joten varmista, että astutettava naaras on hyvässä massassa, jotta sillä on varaa antaa ruokaa poikasille, mutta samalla pitää itsensä hengissä!


Miksi ei? Miksi kannattaa harkita asiaa monta kertaa?

Oletko valmis tappamaan sairaan/kituvan poikasen? Oletko valmis löytämään emon kuolleena synnytyksen takia? Oletko valmis pitämään kaikki poikaset itselläsi ja tarjoamaan niille hyvän kodin? Jos vastasit näihin ei, kannattaa miettiä onko sinusta oikeasti siihen. Se ei ole pelkästään söpöjä pieniä töppösiä ja uteliaita korvapareja. Poikasten hoito kaipaa vastuuta, aikaa ja rahaa. 
Ei ole kiva löytää poikasta kuolleena, tai siinä kunnossa, että se on pakko päästää pois. 
 Poikasten teettäminen antaa paljon, mutta se myös ottaa. 

Toivottavasti postaus ei ollut kamalan sekava, omien mielipiteiden julkistaminen on vaikeaa :D
10 kommenttia:

 1. Kuinka suurella mahdollisuudella naaras saattaa kuolla synnytyksessä?
  Miksi naaras yleensä kuolee??
  Onko yksi ja puolivuotias kani liian vanha saamaan poikasia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tiedä prosentteja, eikä se nyt hirveän yleistä ole. Kuitenkin on pidettävä mielessä, että se VOI kuolla. Naaras voi kuolla esimerkiksi poikasen jäädessä jumiin synnytyskanavaan. Naaras voi kuolla myös ollessaan liian vanha ensisynnyttäjäksi. Yksi ja puolivuotiaalla voi teettää poikaset, mutta kannattaa kiirehtiä asian suhteen, sillä kauheen paljon vanhemmalla kanilla en ekoja poikasia rupeaisi tekemään. :)

   Poista
 2. Tosi kiinnostava ja hienosti toteutettu postaus, monesta asiasta oon samaa mieltä :)

  VastaaPoista
 3. Hyvin kiinnostava postaus ja oli asiaa jota en vielä tiennyt, joten kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tässä oli hyödyllisiä juttuja!

   Poista

Anonyymit olkaahan kiltisti, jotta kommentointi lupa säilyy teilläkin!